miercuri, 21 mai 2008

Ziua Africii vs. Ziua Copilului African

Am decis sa facem acest mars-parada pentru a sarbatorii Ziua Mondiala a Africii (25 mai), pentru a ne solidariza cu initiativa socio-culturala “Esti spectator? Ia ARTitudine” dar si pentru a aminti de Ziua Internationala a Copilului African (16 iunie).

In ziua de 16 iunie 1976, in Africa de Sud, mii de copii si elevi au iesit in strada pentru a isi revendica dreptul la o educatie de calitate si dreptul de a invata in limba lor materna. Autoritatile au deschis focul impotriva protestatarilor si cateva sute de copii au fost ucisi. In saptamanile care au urmat zilei de 16 iunie, mai multe mii de oameni s-au alaturat revoltelor impotriva regimului de apartheid: peste o mie de persoane au fost ranite, alte aproape o suta au fost ucise.

Organizatia Unitatii Africane, a carei infiintare (din 1963) este de fapt serbata pe 25 mai, nu a reusit sa opreasca masacrul. Singurul lucru pe care l-a putut face a fost stabilirea zilei de 16 iunie drept Ziua Copilului African, comemorata incepand din 1991, in onoarea copiilor care au avut curajul si sa-si ceara drepturile, sa infrunte fortele de ordine si regimul rasist.

http://www.southafrica.info/about/history/hector-pieterson.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Soweto_uprising

http://en.wikipedia.org/wiki/Apartheid

Un comentariu:

Unknown spunea...

Aveti un blog extrem de interesant. Il citesc cu nesat ori de cate ori am timp.
Exista un ONG in Bucuresti care ajuta persoanele refugiate? Daca da, as vrea sa ma inscriu pt.voluntariat dar nu stiu cui sa ma adresez. Am incercat sa o contactez pe dna Nzuzi dar dansa este f. ocupata, din pacate.
Ma puteti informa cand va avea loc urmatoarea serbare de ziua Africii la Bucuresti?
Multumesc!