vineri, 23 mai 2008
joi, 22 mai 2008
TRASEU MARS
ora: 17:00
plecare: 17:15
traseu: Preoteasa - Stirbei Voda - Splaiul Independentei - Bdul Kogalniceanu - Bdul Elisabeta pina la Liceul Gh. Lazar ( pe trotuar )
Autorizatia a fost data pentru orele 17-18.
Dupa ora 18 ne vom "dispersa" prin Cismigiu alaturi de animatorii de strada ai festivalului "Esti spectator? Ia ARTitudine!"
Pe curind!
miercuri, 21 mai 2008
Romanii adevarati din Primarie
Si acum povestea, pe scurt.
Pentru cei care nu au idée despre cum se ia o autorizatie pentru un mars, iata aici spinosul drum in pasi marunti:
· pasul 1: cu citeva zile inainte de data cind intentionezi sa “marsaluiesti”, mergi la Registratura Primariei ( ca ONG ) si depui o cerere cu coordonatele actiunii ( data, locul, orele, motivul marsului, organizatori, numar estimate de persoane, etc );
· pasul 2 – se zice ca vei fi sunat de catre cei din Primarie, cu citeva zile inainte de mars si programat sa-ti sustii punctul in fata Comisiei Generale, sa stabilesti traseul cu acestia,etc
· pasul 3 – mergi in fata Comisiei, discuti cu ei si ridici autorizatia dupa ceva negocieri
Acum sa va spun cum au decurs in cazul nostru aceste etape: am depus cererea la Registratura si am asteptat citeva zile sa sune cineva; m-am mirat ca nimeni nu a sunat si se apropia data cu Ziua Africii; la Registratura mi s-a spus ca vom fi chemati de Comisie luni sau joi; in cursul zilei de azi, adica miercuri, am avut fericita inspiratie sa sun la Primarie sa-i intreb putin pe cei de acolo de voie buna.
Am aflat cu surprindere ca azi era ziua de intrunire a Comisiei, si ca de noi, cei cu “marsul afro”, nu avea nimeni habar. Bineinteles ca am cerut explicatii si am intrebat de ce nu am fost sunati sa ne prezentam ( asta dupa o serie de telefoane si dupa ce am accesat diferite interioare care ma plimbau de la unii la altii ). In cele din urma cineva a catadicsit sa-mi zica “veniti acum de
Mi-am anulat programul pe ziua de azi si am plecat cu super nervi spre Primarie, unde, desigur, am asteptat nici mai mult nici mai putin decit 3 ore ca sa-mi vina rindul. Ca fapt divers si amuzant, inaintea mea a intrat cineva de la Circul Globus. Noroc ca au mai venit ceva cunoscuti pe acolo ca sa-mi tina de urit.
Asa…si acum
Intru in fata Comisiei aliniate frumos in jurul unei mese si prima chestie pe care mi-o zice o secretara (cred): “Da de ce n-ati raspuns la telefon, ca v-am sunat de 2 ori pina acum?” Ii raspund foarte raspicat ca de citeva zile incoace am fost extrem de atenta cu telefonul, stiind ca urmeaza sa fim sunati pentru autorizatie, dar dumneaei continua sa sustina ca ceea ce zic eu nu e adevarat, ca am fost sunati in repetate rinduri si ca a intrat casuta vocala. Precizez ca nu am casuta vocala la telefon.
Buun. Le spun pe scurt despre ce e vorba, ce intentionam sa facem, pe unde vrem sa mergem, iar raspunsul apare neintirziat: “Nu se poate pe traseul de care ziceti voi” ( Piata Victoriei- Romana-Universitate – asta propusesem noi ). “Ce-ar fi sa renuntati voi la traseu, sa va adunati intr-un parc si gata?”. Le raspund ca oricum ne vom opri intr-un parc si ca vrem neaparat sa mergem pe un traseu, iar daca cel propus de noi nu poate fi folosit, atunci sa gasim impreuna altul. Motivul pentru care traseul nostru nu a fost aprobat este faptul ca pe el sint plasate puncte ale campaniei electorale, care au prioritate in fata oricarei alte initiative…
Apoi au inceput glumitele: “Auziti, da daca tot vreti voi sa marsaluiti, de ce nu mergeti pe centura Bucurestiului, sa tot aveti acolo spatiu sa va plimbati, un adevarat traseu…” (…) “Haaaa, iti dai seama bai nene ce nebunie iese acolo, innebunesc soferii aia, negrese, femei
Alternativa a venit curind: “Auzi ma, ia da-le traseu prin Ferentari, din Rahova pina in Zetarilor, ce asta nu e tot Bucuresti? Sa se duca sa protesteze acolo sa vada cum e”. La faza asta le dau replica, le zic ca oricum avem proiecte in Ferentari, si ii rog frumos sa nu-mi mai vorbeasca la modul asta, ca si cum as fi total paralela cu realitatile din zona asta sau cu realitatile orasului in general.
Incerc sa negociez alte trasee, dar peste tot in centru e ocupat. Mai propun traseul Unirii-Pta Constitutiei-Izvor-Cismigiu, dar iese la iveala ca PNTCD face nush ce in Pta Constitutiei duminica, deci cade. La care apare o noua interventie: “Auziti, da de ce nu mergeti voi cu aia de la Gay Parade, ce, aia nu e tot diversitate????” Le raspund ca ala e cu totul alt gen de mars, un mars al diversitatii sexuale, iar la noi e vorba mai mult de solidarizare, etc etc etc. “Eee, tot diversitate e, puteati sa mergeti si voi acolo”, isi da cu parerea un domn din Comisie, manifestind un dispret suprem fata de initiativa noastra.
Continua glumitele: “Da’ nu ne aduceti si noua un costum din ala african sa-l imbracam pe colegu asta al nostru, cred ca i-ar sta bine, nu-i asa dragutule?”
“Da’ si la marsu asta al vostru vin si femei din astea
Pe masura ce imi aduc aminte, mi se pare aproape ireal…
Si toate astea dupa 3 ore de asteptare intr-un hol sinistru, cu gardieni si alti angajati pe care ii poti observa dintr-un foc cum freaca menta facindu-se ca lucreaza. In interesul cetatenilor, desigur…
Si zic ca mi se pare ireal pentru ca am stat in fata unor oameni care detin o functie de interes public, iar acesti oameni sint practic angajatii nostri, ai celor care i-am votat si care ne pregatim in continuare sa-i votam…Mi se pare ireala lipsa lor totala de respect, si nu inteleg de unde si pina unde isi permit acesti functionari sa ne sfatuiasca jovial sa mergem “sa facem marsul cu femeile africane pe centura”, si alte dume din astea…Mi se pare ireal ca toate astea se intimpla in plina campanie electorala…
In concluzie, in anul European al Dialogului Intercultural, intr-o “capitala europeana” cum tot zicem ca este Bucurestiul, diversitatea inseamna multa bataie de cap. Iar cultura africana se reduce, in viziunea unora, la femei voluptoase si costume colorate. Din pacate, chiar reprezentanti ai autoritatilor sufera de dureri de cap in fata diversitatii si de fantezii exotice in fata Zilei Mondiale a Africii. Oare acesti distinsi domni au uitat ca totusi ei reprezinta o functie, o pozitie, ca practic ei sunt guvernul local? Si ca aceasta pozitie cere – sau ar trebui sa ceara – o anumita eticheta, o anumita decenta in comportament? Se pare ca au cam uitat…si nici macar torida perioada electorala nu ii ajuta sa-si reaminteasca…
La fel de trist este ca aceste “autoritati” continua sa se amuze de initiativele societatii civile, cu gandul la scaunele caldute de “sefi” pentru urmatorii 4 ani.
Dar…acestea sunt motive in plus pentru noi sa facem aceasta actiune si sa sustinem
PS: autorizatia o vom ridica miine; din pacate va fi un mars pe trotuar, si nu unul pe sosea, intrucit Comisia a sustinut ca nu are cum sa opreasca circulatia masinilor, ca ar fi prea complicat. In mare, traseul va porni din fata Casei Studentilor ( Preoteasa ) si se va opri la una dintre intrarile din Cismigiu. Vom anunta oricum toate detaliile.
Punctul de intilnire: Casa Studentilor ( Preoteasa), ora 16:30, cu plecare la 17:00
who the hell is fela kuti?
Fela ocupa locul 46 in topul 100 al celor mai influenti muzicieni alcatuit de labell britanic HMV ( His Mater VOice)
Mai multe detalii aici
Ziua Africii vs. Ziua Copilului African
Am decis sa facem acest mars-parada pentru a sarbatorii Ziua Mondiala a Africii (25 mai), pentru a ne solidariza cu initiativa socio-culturala “Esti spectator? Ia ARTitudine” dar si pentru a aminti de Ziua Internationala a Copilului African (16 iunie).
In ziua de 16 iunie 1976, in Africa de Sud, mii de copii si elevi au iesit in strada pentru a isi revendica dreptul la o educatie de calitate si dreptul de a invata in limba lor materna. Autoritatile au deschis focul impotriva protestatarilor si cateva sute de copii au fost ucisi. In saptamanile care au urmat zilei de 16 iunie, mai multe mii de oameni s-au alaturat revoltelor impotriva regimului de apartheid: peste o mie de persoane au fost ranite, alte aproape o suta au fost ucise.
Organizatia Unitatii Africane, a carei infiintare (din 1963) este de fapt serbata pe 25 mai, nu a reusit sa opreasca masacrul. Singurul lucru pe care l-a putut face a fost stabilirea zilei de 16 iunie drept Ziua Copilului African, comemorata incepand din 1991, in onoarea copiilor care au avut curajul si sa-si ceara drepturile, sa infrunte fortele de ordine si regimul rasist.
http://www.southafrica.info/about/history/hector-pieterson.htm
marți, 20 mai 2008
Ziua Mondiala a AFRICII
Pe data de 25 mai in calendarul ONU se sarbatoreste Ziua Mondiala a Africii. Aceasta data celebreaza semnarea, pe data de 25 mai 1963, a acordurilor de creare a Organizatiei Unitatii Africane (OUA), devenita Uniunea Africana din 2002.
Tarile africane sunt invitate sa organizeze activitati destinate sa apropie popoarele africane, sa intareasca increderea lor in integrare si sa popularizeze idealul uniunii continentului. Este in acelasi timp ocazia de a reflecta asupra numeroaselor probleme carora trebuie sa le faca fata africanii, dar si restul tarilor in relatia si perceptia lor asupra acestui continent .
Evenimentul care initial parea a fi unul destinat numai continentului african (unde de altfel este declarat sarbatoare legala) a devenit treptat un eveniment de anvergura mondiala. Acest fapt se datoreaza diasporei africane care se regaseste in toate colturile lumii. Dorinta comunitatilor africane de a se integra in societatile gazda si fascinatia exercitata de cultura africana asupra altor popoare este un prilej de organizare a numeroase conferinte si evenimente culturale in toata lumea.
Si in Romania traieste o comunitate africana mica dar variata compusa din migranti, refugiati, oameni de afaceri si studenti, originari din Zimbabwe pana in Egipt, de o diversitate etnica, lingvistica si culturala deosebite.
De aceea, anul acesta, pentru prima data in Romania, cu ocazia Anului European al Dialogului Intercultural, membri ai acestei comunitati, impreuna cu simpatizanti si prieteni romani, vor marca evenimentul prin organizarea unui mars-parada, duminica, 25 mai, intre orele 17.00 si 19.00. Toata lumea este invitata sa participe!
Marsul-parada va avea ca punct de oprire Parcul Cismigiu, unde se va intilni la ora 18.00 cu animatiile de strada din cadrul festivalului «Esti spectator? Ia ARTitudine» organizat de Asociatia A.R.T. Fusion, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării si Fundaţia Noi Orizonturi.
Ne vedem in strada si apoi in parcul Cismigiu!
Detalii si traseul exact al paradei:
Organizatori: Asociatia Komunitas, Organizatia Femeilor Refugiate din Romania
Parteneri: Asociatia A.R.T Fusion, Yazee.ro
comunicat de solidarizare din partea Asociatiei Komunitas
In semn de solidaritate cu evenimentul “Esti spectator? Ia ARTitudine” si cu ideile promovate in cadrul acestuia, Asociatia Komunitas a decis sa se alature organizatorilor de la A.R.T Fusion venind cu citeva propuneri care vor completa festivalul.
Ce vom face: proiectii de filme si VJing pe terasa “La Motoare”; participare la expozitia foto; organizarea unui mars-parada pe 25 mai, cu ocazia Zilei Internationale a Africii. Marsul va avea ca punct de oprire Parcul Cismigiu, unde instrumentele de percutie se vor intilni cu animatiile de strada din cadrul festivalului “Ia ARTitudine”.
Consideram ca discriminarea reprezinta un fenomen complex si profund inradacinat in realitatea cotidiana, care, din pacate, functioneaza sub o multitudine de forme si manifestari. Avind in vedere acest lucru, solidaritatea sociala ar trebui promovata si dezvoltata la mai multe niveluri: fata de minoritati, refugiati, persoane cu dizabilitati, batrini, saraci si alte categorii defavorizate.
Credem totodata in idea de actiune-in-retea a diferitelor segmente din societatea civila, cel mai sigur mod de a coagula o anumita putere, de a avea ceva de spus si, prin urmare, de a produce schimbare sociala. Motiv pentru care vom lua parte la acest eveniment.
Ne vedem acolo!